2020-01-31 16:33:40 Dieta planetarna - coś dla tych, którzy chcą dbać o Ziemię!
Jak powstała dieta planetarna?
37 ekspertów z dziedziny środowiska, ekonomii i zdrowia, pochodzących z 16 krajów powołało do życia Komisję EAT. Przez 3 lata współpracowali oni nad badaniami, których analiza poskutkowała powstaniem zrównoważonej diety. Ma ona dbać o zdrowie ludzkie, a przy tym o świadome korzystanie z zasobów ziemskich. Jej głównym założeniem jest ograniczenie spożycia mięsa. Dlaczego? Nie tylko dlatego, że spożywanie białka zwierzęcego w większych ilościach (szczególnie czerwonego, ale nie tylko!) to nowotwory, udary, zawały, nadciśnienie, miażdżyca, problemy z sercem, nadwaga i otyłość (tak! cukier też ma na to ogromny wpływ). Pod hodowle wycina się lasy, a bydło emituje ogromne ilości dwutlenku węgla, a jego odchody są równie szkodliwe (przez wydzielany podczas jego rozkładu metan), co spaliny. Ale nie tylko! W tej diecie powinniśmy także ograniczyć: ryby, nabiał, wysokoprzetworzone produkty, cukier i jego pochodne (tj. cukier fruktozowo-glukozowy, glukozowy, skrobię, czy fruktozę).
Co powinno się jeść na diecie planetarnej?
Wegetarianizm i weganizm są to diety zdecydowanie przyjazne planecie, ale dość restrykcyjne - dieta planetarna w swoim założeniu ma być mniej radykalna. Natomiast wszystkie trzy opierają się w głównej mierze na roślinach. Jakimi roślinami możemy zastąpić białko zwierzęce? Roślinami strączkowymi: fasolą, soczewicą, groszkiem, soją, glutenem (tak tym zniesławionym białkiem pszenicznym), produktami pełnoziarnistymi, orzechami, migdałami, siemieniem lnianym, pestkami słonecznika, dyni, sezamem, oliwkami. Oczywiście, poza tym powinniśmy jeść także warzywa i owoce! W jakich proporcjach? Mniej owoców (około 200 gramów), więcej warzyw (nawet do 600 gramów) i to DZIENNIE! Co równie istotne? Należy nie przekraczać spożycia mięsa więcej niż raz w tygodniu około 150 gramów na osobę. Ale co równie ważne, powinniśmy zwracać uwagę na to, jak jedzenie jest pakowane i nie wyrzucać żywności! Dbać o to, aby nie kupować na zapas i co się da mrozić. Robić wszystko by pozostawiać po sobie, jak najmniej śmieci! A to jest dopiero nie lada wyzwanie…
Źródła: proveg.com, eatforum.com, naukaoklimacie.pl, medicover.pl, zdrowie.wprost.pl, Ula Somow (dietetyk) prywatne konto Facebook