Bakłażan faszerowany? Uwielbiam! fot. unsplash by Charles

2020-01-03 11:37:16 Moje ulubione trzy proste przepisy… wegetariańskie!

W przerwie świątecznej udało mi się zobaczyć kilka nowych pozycji Netflixa odnośnie konsumpcji mięsa i diety opartej na roślinach - “Forks over knives” i “Cowspiracy: The Sustainability Secret”. Serdecznie zainteresowanych tematem zapraszam do obejrzenia! Nie tylko utwierdziły mnie one w przekonaniu, że moja rezygnacja z konsumpcji zwierząt jest właściwym wyborem. Uświadomiły również, że temat korzyści zdrowotnych płynących z takiej diety istnieje w debacie publicznej już… od 9 lat conajmniej (bowiem pierwszy z wymienionych wyżej filmów został upubliczniony w 2011)! Na swoje usprawiedliwienie dodam, że produkcja obu tych pozycji filmowych miała miejsce w Stanach. A to z kolei jeszcze bardziej inspiruje - bo jest to przecież kraj, który wynalazł MacDonalds’a i KFC. Dlatego dziś chcę podzielić się trzema prostymi przepisami na potrawy bez mięsa, które ostatnio pokochałam!

Trzy najlepsze przepisy wegetariańskie

Faszerowany bakłażan (porcja dla jednej osoby), (697 kcal, białko: 44 g, tłuszcz: 30 g, węglowodany: 77g, błonnik: 18 g).
Składniki:
bakłażan,
szczypta soli,
dwie łyżeczki oliwy z oliwek,
połowa cebuli,
1 ząbek czosnku,
70 gramów sera koziego/fety/mozzarelli,
70 gramów czerwonej soczewicy,
3 pomidory,
pół łyżeczki kurkumy,
szczypta pieprzu.
Co będzie potrzebne?
Garnek, sitko, patelnia, łyżka, łyżeczka, deska do krojenia, nóż, brytfanka lub naczynie żaroodorne, papier do pieczenia.
Wykonanie:
przepłucz w sitku soczewicę. Przesyp do garnka i zalej wrzącą wodą. W garnku musi być co najmniej centymetr wody więcej, aby soczewica się nie przypaliła. Gotujemy ją przez 10 minut i pozostawiamy na drugie tyle w garnku, a następnie odlewamy resztę wody. Umyj i pokrój bakłażana na pół. Posmaruj go oliwą i posól. Potnij wnętrze połówek w paski, ale tak aby nie uszkodzić zewnętrznej skórki. Wstaw do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na 10 minut. W tym czasie oczyść cebulę, czosnek i pokrój je, a potem także pomidory. Na patelnię nalej oliwę i wrzuć czosnek wraz z cebulą. Trzymaj do czasu, aż się zeszkli. Następnie wyciągnij bakłażana i wydrąż łyżką. To, co wydrążysz dodaj do tego co na patelni wraz z soczewicą, pomidorami i przyprawami. Potrzymaj jeszcze z 5 do 10 minut na patelni. Przełóż farsz z patelni do środka bakłażanów. Pokrój ser w kosteczkę i połóż na wierzch dania. Wyłóż papierem do pieczenia naczynie żarodporne lub brytfankę i włóż na kolejne 20 minut na 180 stopni do piekarnika. Możesz wyjąć wcześniej - jeśli uznasz, że danie jest już gotowe. Smacznego!

Faszerowana cukinia (porcja dla jednej osoby), (683 kcal, białko: 40 g, tłuszcz: 29 g, węglowodany: 61 g). 
Składniki:
cukinia,
4 plastry żółtego sera,
czosnek,
łyżeczka oliwy z oliwek,
2 cebule,
10 suszonych pomidorów,
6 pieczarek,
szczypta soli i pieprzu,
świeża lub suszona bazylia,
szczypta tymianku.
Co będzie potrzebne?
Deska, nóż, brytfanka lub naczynia żarodorne, łyżeczka, łyżka, papier do pieczenia.
Wykonanie:
oczyść i pokrój cebulę oraz czosnek. Na patelnię nalej oliwy i wrzuć cebulę i czosnek. Trzymaj, aż się zeszkli. Następnie pokrój pomidory i pieczarki. Dodaj na patelnię wraz z przyprawami i mieszaj przez 5 do 10 minut i zdejmij z kuchni. Umyj i przekrój na pół cuknię. Wydrąż. Do środka włóż farsz i przykryj serem. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Wyłóż naczynie papierem i włóż do środka cukinię na około 30 minut. Smacznego!

Gulasz z soczewicy (porcja dla dwóch osób), (967 kcal, Białko: 44 g, Tłuszcz: 49 g, Węglowodany: 118 g, Cukier: 6g, Sól: 3 g, Błonnik: 14 g).
Składniki:
jedna duża marchewka,
połowa cebuli,
100 g czerwonej soczewicy,
140 g kaszy gryczanej
połowa dużej czerwonej papryki,
50 g suszone pomidory,
dwie kiełbaski roślinne firmy “dobra kaloria”,
łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
łyżka oliwy z oliwek,
czosnek,
2 liście laurowe,
szczypta pieprzu cayenne,
około 350 g wody.
Co będzie potrzebne?
Deska, miska, sitko, nóż, łyżeczka, łyżka, patelnia, garnek.
Wykonanie:
Przepłucz w sitku soczewicę. Nasyp soczewicę do miski i zalej wodą. Pozostaw na około dwie godziny. W tym czasie zagotuj wodę i posól. Wedle instrukcji na opakowaniu ugotuj kaszę gryczaną. Następnie obierz i pokrój cebulę oraz czosnek. Na patelnię nalej oliwy i zeszklij cebulę i czosnek. Umyj, obierz i pokrój marchewkę w cienkie plasterki, a także paprykę, suszone pomidory i kiełbaski. Wrzuć do garnka wszystkie składniki poza kaszą plus przyprawy, nalej do niego wody i gotuj przez 40 do nawet 50 minut na małym ogniu pod przykryciem. Gdyby wody wyparowało zbyt dużo - należy ją dodać. Nałóż na talerz kaszę i dodaj gulaszu. Smacznego!

Źródła: warzywneinspiracje.pl, olgasmile.com, cookidoo.pl



Tagi:
13 powodów 46 chromosomów adele agnieszka kaczmarska agnieszka maciąg agnieszka radwańska airPro hoffen aktywność fizyczna all for body Alzhaimer amator anemia antybiotyki antybiotykoterapia aplikacja fitness aplikacja zdrowie aspartam autyzm ćwiczenia ćwiczenia w ciąży bądź damą bakterie gnilne balans bańki chińskie bóle lędźwiowe barbara palvin basen BDMC białko roślinne bieganie bio blog ojciec body shape cardio fitness /tmt carrefour bio catering dietetyczny charytatywnie cholesterol ldl chore dziecko choroba autoimmunologiczna choroba Parkinsona choroby serca chudnąć ciąża ciasta clks mazovia ciechanów cola zero cowspiracy cross lady fitness cross trening mazovia ciechanów crossfit cukier cukrzyca cynthia nixon czego pragną kobiety dawid kubacki deska dieta dieta planetarna drób dyskopatia dzień dobry tvn echinacea eko ekologia ekologia endokrynolog endomondo endorfiny ewa chodakowska ferrero filip chajzer fit fit lovers fitness fizjo activ fizjoterapeuta fleksitarianizm forks over knives forma gen wytrzymałości genom gluten go active show google fit gotowe mieszanki do wypieków gotowe wypieki hashimoto hatha joga hipokamp hotel saltic infekcja dróg moczowych infekcje inicjatywa inspiracja irena wielocha jaja w proszku janusz dobosz jeanne daprano jelita jeżówka purpurowa Joanna Jędrzejczyk joanna miechowska joga kamil stoch kasza kayla itsines ken robinson kinder kanapka kinga rusin kit pszczeli kobiety komórki vsel konferencja kontuzja kontuzje krem z filtrem kriokomora krioterapia kurkuma kurkumina kwas mlekowy laktoza lodówka społeczna loteria świadome rodzicielstwo światowa organizacja zdrowia maraton fitness martyna wojciechowska mięśnie brzucha miażdżyca miód michael phelps mikotoksyny mikroplastik ministerstwo zdrowia miranda mistrz polski surfingu mistrz polski w snowboardzie mleko w proszku motywacja multisport nadwaga największe targi sportowe najwyższa izba kontroli nastoletnie samobójstwo natura naturalny antybiotyk netflix nfz niedoczynność tarczycy nietolerancje pokarmowe niskokaloryczne diety nowotwory nutella obciążenia oczyszczacz powietrza odżywianie odżywianie dzieci odporność oksysterole olej olej palmowy omega 3 osteoporoza otyłość pasteryzowane mleko piękna sylwetka picie wody pieczywo pieprz pierogi świąteczne pilates pilates plank plus size praca pracodawca zdrowia prawidłowy rozwój predyspozycje sportowe premium sport academy prezes polskiego stowarzyszenia surfingu probiotyki propolis przemoc przepisy przepisy przesilenie wiosenne psychika psychodietetyka qczaj równowaga psychiczna refleks relaks robert burneika rodzice rolowanie rozgrzewka rozmiar zero runkeeper ryby rzecznik praw pacjenta rzeźbienie ciała sala zabaw sól sarkopenia schudnąć seks w wielkim mieście sen senior siostry adihd sirtfood skuteczne odchudzanie służba zdrowia smog snowboard soja spacer sport, a ciąża sportowiec stefan hula stretching surfing sweat systematyczność szkolenie technika the game changer thermomix tkanka mięśniowa tłusty czwartek tłuszcze trans trener personalny trening treningi personalne triathlon tyroksyna udar układ nerwowy układ odpornościowy układ pokarmowy urazy urlop z dziećmi victorias secret viral vorwerk waga wahanie nastroju warzywa weganizm wegetarianizm who wiedza o zdrowiu windsurfing witamina A woda źródlana woda mineralna woda z kranu wypożyczalnia rowerów xiaomi mi air purifier pro zapalenie pęcherza moczowego zasady zdrowego trybu życia zawał zawody zdrowe nawyki żywieniowe zdrowe przepisy zdrowie zdrowie psychiczne zdrowy kręgosłup zdrowy nawyk zdrowy przepis na pączki złośliwy nowotwór skóry złote mleko zum