2020-01-03 11:37:16 Moje ulubione trzy proste przepisy… wegetariańskie!
Trzy najlepsze przepisy wegetariańskie
Faszerowany bakłażan (porcja dla jednej osoby), (697 kcal, białko: 44 g, tłuszcz: 30 g, węglowodany: 77g, błonnik: 18 g).
Składniki:
bakłażan,
szczypta soli,
dwie łyżeczki oliwy z oliwek,
połowa cebuli,
1 ząbek czosnku,
70 gramów sera koziego/fety/mozzarelli,
70 gramów czerwonej soczewicy,
3 pomidory,
pół łyżeczki kurkumy,
szczypta pieprzu.
Co będzie potrzebne?
Garnek, sitko, patelnia, łyżka, łyżeczka, deska do krojenia, nóż, brytfanka lub naczynie żaroodorne, papier do pieczenia.
Wykonanie:
przepłucz w sitku soczewicę. Przesyp do garnka i zalej wrzącą wodą. W garnku musi być co najmniej centymetr wody więcej, aby soczewica się nie przypaliła. Gotujemy ją przez 10 minut i pozostawiamy na drugie tyle w garnku, a następnie odlewamy resztę wody. Umyj i pokrój bakłażana na pół. Posmaruj go oliwą i posól. Potnij wnętrze połówek w paski, ale tak aby nie uszkodzić zewnętrznej skórki. Wstaw do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na 10 minut. W tym czasie oczyść cebulę, czosnek i pokrój je, a potem także pomidory. Na patelnię nalej oliwę i wrzuć czosnek wraz z cebulą. Trzymaj do czasu, aż się zeszkli. Następnie wyciągnij bakłażana i wydrąż łyżką. To, co wydrążysz dodaj do tego co na patelni wraz z soczewicą, pomidorami i przyprawami. Potrzymaj jeszcze z 5 do 10 minut na patelni. Przełóż farsz z patelni do środka bakłażanów. Pokrój ser w kosteczkę i połóż na wierzch dania. Wyłóż papierem do pieczenia naczynie żarodporne lub brytfankę i włóż na kolejne 20 minut na 180 stopni do piekarnika. Możesz wyjąć wcześniej - jeśli uznasz, że danie jest już gotowe. Smacznego!
Faszerowana cukinia (porcja dla jednej osoby), (683 kcal, białko: 40 g, tłuszcz: 29 g, węglowodany: 61 g).
Składniki:
cukinia,
4 plastry żółtego sera,
czosnek,
łyżeczka oliwy z oliwek,
2 cebule,
10 suszonych pomidorów,
6 pieczarek,
szczypta soli i pieprzu,
świeża lub suszona bazylia,
szczypta tymianku.
Co będzie potrzebne?
Deska, nóż, brytfanka lub naczynia żarodorne, łyżeczka, łyżka, papier do pieczenia.
Wykonanie:
oczyść i pokrój cebulę oraz czosnek. Na patelnię nalej oliwy i wrzuć cebulę i czosnek. Trzymaj, aż się zeszkli. Następnie pokrój pomidory i pieczarki. Dodaj na patelnię wraz z przyprawami i mieszaj przez 5 do 10 minut i zdejmij z kuchni. Umyj i przekrój na pół cuknię. Wydrąż. Do środka włóż farsz i przykryj serem. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Wyłóż naczynie papierem i włóż do środka cukinię na około 30 minut. Smacznego!
Gulasz z soczewicy (porcja dla dwóch osób), (967 kcal, Białko: 44 g, Tłuszcz: 49 g, Węglowodany: 118 g, Cukier: 6g, Sól: 3 g, Błonnik: 14 g).
Składniki:
jedna duża marchewka,
połowa cebuli,
100 g czerwonej soczewicy,
140 g kaszy gryczanej
połowa dużej czerwonej papryki,
50 g suszone pomidory,
dwie kiełbaski roślinne firmy “dobra kaloria”,
łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
łyżka oliwy z oliwek,
czosnek,
2 liście laurowe,
szczypta pieprzu cayenne,
około 350 g wody.
Co będzie potrzebne?
Deska, miska, sitko, nóż, łyżeczka, łyżka, patelnia, garnek.
Wykonanie:
Przepłucz w sitku soczewicę. Nasyp soczewicę do miski i zalej wodą. Pozostaw na około dwie godziny. W tym czasie zagotuj wodę i posól. Wedle instrukcji na opakowaniu ugotuj kaszę gryczaną. Następnie obierz i pokrój cebulę oraz czosnek. Na patelnię nalej oliwy i zeszklij cebulę i czosnek. Umyj, obierz i pokrój marchewkę w cienkie plasterki, a także paprykę, suszone pomidory i kiełbaski. Wrzuć do garnka wszystkie składniki poza kaszą plus przyprawy, nalej do niego wody i gotuj przez 40 do nawet 50 minut na małym ogniu pod przykryciem. Gdyby wody wyparowało zbyt dużo - należy ją dodać. Nałóż na talerz kaszę i dodaj gulaszu. Smacznego!
Źródła: warzywneinspiracje.pl, olgasmile.com, cookidoo.pl