2020-02-06 11:37:00 Wege przepisy na Thermomixa!
Szpinak z buraczkami
(1 porcja)
Składniki:
2 średniej wielkości cebule,
ząbek czosnku,
3 ugotowane buraki,
10 ml oliwy z oliwek,
300 g świeżego szpinaku “baby”,
3 suszone pomidory (bez zalewy),
200 ml przecieru pomidorowego,
100 ml wody,
sól i pieprz do smaku,
ugotowany ciemny ryż 50 g,
opcjonalnie pół łyżki masła.
Co będzie potrzebne?
Thermomix, garnek, łyżka, sitko, nóż.
Wykonanie:
ugotuj ciemny ryż wedle instrukcji na opakowaniu (około 25 minut na wolnym ogniu). Po wypakowaniu ryżu z plastiku zanim jeszcze go ugotuję płuczę wcześniej ryż pod bieżącą wodą. Po jego ugotowaniu i odlaniu wrzątku dodaję pół łyżki masła i mieszam do jego rozpuszczenia. Najpierw siekamy przez 9 sekund na 5 obrotach cebulę, pomidory i buraczki pokrojone na pół oraz ząbek czosnku. Zgarniamy wszystko z brzegów kopystką do wnętrza pojemnika. Dolewamy oliwę i ustawiamy temperaturę 120 stopni na 3 minuty, obroty na pół (mieszanie). Dodajemy sukcesywnie szpinak i siekamy ponownie przez 9 sekund na obrotach 5. Następnie wlewamy przecier, sypiemy szczyptę soli i pieprzu, dolewamy wodę i ustawiamy 100 stopni na 7 minut. Na talerz kładziemy ryż, a do niego dodajemy tyle sosu ile dusza zapragnie!
Jeśli chodzi o wartości przedstawia się to mniej więcej tak: białko - 25,5 g, tłuszcz - 13,8 g, węglowodany - 81,2 g, błonnik - 22 g, kalorie - 594 kcal.
Gulasz z fasoli po węgiersku
(2 porcje)
Składniki:
2 pomidory suszone z zalewy,
2 większe papryki (kolor dowolny - u mnie żółta i czerwona),
6 ugotowanych ziemniaków,
cukinia,
10 ml oliwy z oliwek,
200 ml przecieru pomidorowego,
puszka fasoli białej lub czerwonej (u mnie czerwona),
2 większe cebule,
ząbek czosnku,
pół łyżeczki ostrej papryki,
sól, pieprz do smaku.
Co będzie potrzebne?
Thermomix, sitko, łyżeczka, łyżka, nóż.
Wykonanie:
wyciągamy z puszki fasolę i płuczemy pod bieżącą wodą. Wrzucamy do głównego pojemnika. Następnie obieramy cebulę i czosnek. Cebulkę kroimy na pół i wrzucamy do pojemnika wraz z całym czosnkiem. Ustawiamy 9 sekund i obroty 5. Zgarniamy zblendowane składniki kopystką ze ścianek do środka. Dolewamy oliwy i ustawiamy 120 stopni, 3 minuty. W tym czasie kroimy w paski paprykę i w talarki cukinię oraz ziemniaki. Następnie do głównego pojemnika wrzucamy pokrojoną paprykę, cukinię, pomidory, ziemniaki, przecier i przyprawy. Blendujemy to przez 5 sekund na obrotach 4. Następnie ustawiamy Thermomixa na 7 minut i 110 stopni.
Jeśli chodzi o wartości przedstawia się to mniej więcej tak: białko - 40,5 g, tłuszcz - 26 g, węglowodany - 151,1 g, błonnik - 34 g, kalorie - 1048 kcal.
Chlebek bananowy
(około 7 porcji)
Składniki:
500 g płatków orkiszowych,
2 jajka,
2 łyżki oleju kokosowego (rafinowanego),
olej kokosowy do posmarowania foremki (jak wyżej),
150 g szklanki słonecznika,
pół łyżeczki proszku lub sody,
2 dojrzałe banany,
100 g ksylitolu,
150 g wiórków kokosowych,
pół łyżeczki cynamonu.
Co będzie potrzebne?
Thermomix, forma około 21 na 11, łyżka, łyżeczka, piekarnik.
Wykonanie:
wrzucamy do głównego pojemnika płatki. Ustawiamy 9 sekund, 10 obrotów. Następnie dodajemy resztę składników i blendujemy przez kolejne 10 sekund na obrotach 5. Smarujemy formę i przelewamy masę do foremki. Włączamy piekarnik i czekamy, aż osiągnie temperaturę 180 stopni i pieczemy go przez około 55 minut.
Jeśli chodzi o wartości przedstawia się to mniej więcej tak: białko - 110 g, tłuszcz - 118 g, węglowodany - 530 g, cukier - 4 g, błonnik - 69,5 g, kalorie - 3345.
Źródło: zdrowie.tvn.pl
-
Dlaczego film Mirandy z “Seksu w wielkim mieście” robi taką furorę?
-
Adele - w jaki sposób schudła 45 kilo?
-
Dieta planetarna - coś dla tych, którzy chcą dbać o Ziemię!
-
Pilates? Tak! Postanowiłam rozszerzyć swój warsztat trenerski
-
Czy wiecie, że Polacy są mistrzami w faszerowaniu drobiu antybiotykami?